Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Έθιμα και παραδόσεις!!!!




Υπάρχουνν πολλά έθιμα και παραδόσεις. Όπως για παράδειγμα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς  όλοι οι άντρες και τα παιδιά λένε τον Άι-Βασίλη  και μαζεύουν χρήματα για να τροφοδοτήσουν το σύλλογο Νέων του χωριού.
Τις απόκριες  όλοι ντύνοντε μασκαράδες και γύρίζουν στα σπίτια του χωριού για κέρασμα.Στον αποκριάτικο χωρό του συλλόγου οι μεγάλοι και οι εννήλικες ντύνοντε μοσκάροι ,έρχοντε στο χωρό και πήράζουν τους ανθρώπους που δεν έχουν ντυθεί.
Το Πάσχα οι γυνέκες φτιάχνουν τσουρέκια, κουλουράκια, και την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουν το αρνί και τρώνε όλες οι οικογένιες μαζί.
Τη πρωτωμαγιά όλοι μαζεύουν λαουλούδια και φτιάχνουν το μάη.Τον κρεμάνε στην πότρα του σπιτιού και τον Ιούνιο τον κένε μαζί με άλλους μάηδες.
Το καλοκαίρι γίνετε το πανυγίρι του χώριου για την χάρη της Παναγίας της Τριποδιότισας.'Ολοι πηγένουν στο πανυγίρι φορόντας τα καλά τους και χωρεύουν ως το πρωί.










Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Το έθιμο του Πάσχα


Τα Πάθη του Χριστού ξεκινούν από την Κυριακή των Βαϊων.Ολοι οι άνθρωποι του χωριού πηγαίνουν στην εκκλησία και πέρνουν σταυρούς που είναι φτιαγμένοι με βάγια. Τη Μ. Δευτέρα το βράδυ πηγένουμε  στην εκκλησία, τη Μ. Τρίτη και τη Μ.Τετάρτη γίνεται το ίδιο . Τη Μ. Πέμπτη το πρωί πηγαίνουμε στην εκκλησία και το βράδυ όλες οι γυνέκες φτιάχνουν στεφάνια και ο πάτερ τα βάζει πάνω στον σταυρό του Χριστού που τον  κάνει περιφορά μέσα στον ναό.Τη Μ. Παρασκευή το πρωί ο παππας ρένει τον επιτάφιο με κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα και το βράδυ ψέλνουμε τά εγκόμια και κάνουμε περιφορά τον επιτάφιο γύρο από το χωριό. Το βράδυ του Μ.Σαββάτου όλοι πηγαίνουμε στην εκκλησία με τις λαμπάδες.Οταν λέει ο παππάσ το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΤΑ αγόρια και οι άντρες πετάνε φωτοβολίδες.Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε αρνιά και τρώμε όλη οι οικογένεια μάζί.Αυτά είναι τα έθιμα του Πάσχα στις τρίποδες.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις φωτογραφίεσ του χωριού μας:






ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ!!!

Τα έθιμα της αποκριάς στις Τρίποδες είναι από τα πιο γνωστά. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς τα κορίτσια και τα αγόρια του χωριού ντύνονται κορδελάτοι και κατεβαίνουν στην πλατεία και χορεύουν με το σκοπό της τσαμπούνας και του τουμπακιού. Μετά όλοι μαζί χορεύουμε νησιώτικα μέχρι το βράδυ .επίσης όσοι αντέξουν συνεχίζουν το γλέντι στα βιολιά μέχρι τα ξημερώματα.

ΤΡΙΠΟΔΕΣ

Επισκεπτόμενοι αυτό το Blog θα δείτε το όμορφο χωριό μας μέσα από διάφορες πληροφορίες και φωτογραφίες . Θα γνωρίσετε τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας.